Férfi zokni kalauz – melyiket válasszam?

Férfi zokni kalauz – melyiket válasszam?
A férfiak öltözetének fontos részét képezi a zokni. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan érdemes választani!

A férfi zokniknak nincs párja, sokszor szó szerint. Aki rendszeresen használja a mosógépet ismeri azt a jelenséget, amikor kettőt tesz be és csupán egyet vesz ki, egyszerűen nyoma vész a páros egyik darabjának. Erre a történésre mi sem tudjuk a megoldást, viszont abban tudunk segíteni, hogy milyen típusú zoknikkal érdemes pótolni az elveszett darabokat. Manapság a zokni viselésének külön szabályai vannak, fontos, hogy passzoljon az öltözethez és a cipőhöz, vagy éppen ne… Stílustól függ. A zokni viselése azonban alapjaiban meghatározza egy férfi öltözetét, ezért jó, ha tudatosan választunk.

Alapszabály az uraknál, hogy a zokni passzoljon a nadrág és a cipő színéhez, ezért joker darab a fehér, fekete, szürke és esetleg a barna. Persze ezekkel is tudni kell bánni, mert hiába illik mindenhez a fehér, sötét nadrághoz mégsem érdemes felvenni. Az utóbbi években kissé bonyolódik a helyzet, mert divatba jöttek a valódi színek – idénre bátran szerezzünk be sárga, zöld, piros, vagy kék zoknit. Ha jól válogatjuk meg a színeket igazán trendi lehet az öltözékünk, és még egy tárgyaláson is elfér egy jól megválasztott színes zokni a szürke elegáns nadrághoz. A színes zokni az egyéniség és a bátorság kifejezésének kiváló eszköze.

Egy zokni lehet…

 • titok
  A titokzokni a felbukkanása óta nagy kedvence hölgyeknek és uraknak egyaránt. Kiváló viselet sneakerekhez, vagy tornacipőkhöz. Az alap küldetése, hogy ne látszódjon ki a cipőből, mégis érdemes megspékelni egy apró színes csíkkal a szélén, mely funkciója ellenére huncutul kivillan a lábbeliből.
 • szolid
  A szolid típusba a semleges színeket soroljuk: fekete, fehér, szürke. Ezeket a kontrasztra figyelve szinte bármihez viselhetjük normál fazonú vagy titok kivitelben is. Nem jellemző rájuk a minta, maximum egy apró márkajelzés bújik meg a talpán vagy a szára szélén.
 • extrém
  Egy csíkos férfi zokni egy elegáns összeállítással kimondottan extrém lehet, viszont ügyeljünk arra, hogy vékony a határ az ízléstelen és az extrém viselet között. Egyébként férfiként is nyúljunk nyugodtan a pöttyös, kockás, vagy élénk színű zoknihoz.
 • sport
  Edzéshez, túrázáshoz figyeljünk arra, hogy kellő nedvszívóképességgel rendelkezzen a viselt zokni, egyébként nem kívánt egészségügyi gondok, illetve kellemetlen lábszag lehet a következmény. Túrázáshoz javasolt a magasszárú, beltéri edzéshez pedig a titokzokni viselete.

A férfi zoknik miben különböznek a női zokniktól?

Kialakításában nincs különbség a férfiaknak és a nőknek készült zoknik között. Annál nagyobb az eltérés a mintázatban és olykor az anyag használatban. Ránézésre a hölgyek számára sokkal nagyobb a kínálat színekben és mintákban is. De ha jobban megnézzük ez nem feltétlenül van így, csupán a nők nyitottabbak a virágos vagy a mesefigurás darabok felé, így könnyebb a ruhaiparnak az ő kedvükben járni. Még az urak inkább az egyszínű, maximum a kockákkal vagy csíkokkal ellátott darabokat választják, addig a nők a virágos, vagy a nonfiguratív mintákkal készült zoknikat is szívesen viselnek. A másik eltérés a méretválasztékban rejlik, ami evidens, hiszen általában a nőknek sokkal kisebb a lába, így a nekik szánt zoknik már 36-os mérettől elérhetőek, még a férfiak számára készített példányok 39-estől.

Tartalomhoz tartozó címkék: #zokni