Menü

Frottír hogyanok – A köntös mosása

Frottír hogyanok – A köntös mosása

Ruhatárunkban számos nagyszerű ruhadarab kap helyet, amit megrögzött odafigyeléssel és óvatossággal tisztítunk. Sajnos általában a köntös nem kap ilyen kiemelt figyelmet, pedig ha van ruhadarab, ami megérdemli, az a köntös.

Ruhatárunkban számos nagyszerű ruhadarab kap helyet, amit – bár személye válogatja – de megrögzött odafigyeléssel és óvatossággal tisztítunk, tisztíttatunk. Utánaolvasunk, pontosan követjük az utasításokat azért, hogy azok megőrizzék csillogásukat. Furcsa, hogy általában a köntös nem kap ilyen kiemelt figyelmet, pedig ha van ruhadarab, ami megérdemli, az a köntös.

 A pihe-puha ruhadarab, ami egyenlő az otthonnal

Emlékezzünk vissza gyermekként mennyire szerettünk kuckózni. Sokan párnákból, székekből és takarókból építettek várakat, bunkereket, ott rejtőztek, ott kuporodtak össze egyedül vagy barátaikkal. Egy pihe-puha köntös – azon túl, hogy csak egy ember fér bele – ilyen élményt nyújthat egy roppant kemény nap után. Kilépve a fürdőből vagy a zuhany alól, miután megszáradtunk, abszolút nyugalom, az otthon kényelme és szeretete áraszthat el bennünket akkor, amikor belebújunk. De csak feltételesen, ugyanis, ha nem mossuk megfelelően, a köntösünk csupán egy durva köpeny lesz rajtunk, amiben kakaót vagy teát kortyolgatni a kedvenc műsorunk nézésekor korántsem lesz olyan relaxációs élmény, mint egyébként volna. Ne csak arra fókuszáljunk, hogy tiszta legyen, hanem arra is, hogy megmaradjon olyannak, amilyennek szeretnénk. Nem kényelmesebb belebújni egy kellemesen simogató, a biztonság érzetét maximálisan nyújtó köntösbe, aminek a gallérjai közé rejtjük füleinket? Nem jobb puha kapucniját a fejünkre dobni és úgy érezni, hogy védve vagyunk minden külső negatív hatástól? Mert a köntös valóban olyan a felnőttnek, mint a gyermeknek a takarókból és párnákból tákolt kuckó, amitől bűn lenne megfosztani magunkat.

De ahhoz, hogy ez sokáig így maradjon, és ne kelljen rövid időn belül a ruhadarabot cserélgetni, a köntöst gondozni kell, másképpen eltűnik a kuckós lényege, viszont abszolút nem mindegy, hogy hogyan mossuk. A köntösöknél a pizsamák és hálóingekkel szemben a puhaságot és a frissességet kell mindenekelőtt megőrizni.  

A frottír köntös mosása

A nem megfelelő módszerekkel mosott frottír köntösök pont olyan durvákká válnak, mint a törülközők, ezért érdemes a mosási módszerekre fokozottan odafigyelni. Ne tagadjuk meg a rendesen tisztított textildarabok kényelmét, nyugtató hatását magunktól. A hétköznapok amúgy is nehezek, otthon élvezzük ki a pihenésre szánt perceket a lehető legnagyobb kényelemben, de ehhez az kell, hogy mossunk jól. A helytelen mosási technikák hamar rontják a frottír köntösök minőségét, öreggé téve azt, a cél pedig az lenne, hogy az anyag ne váljon durvává. Az ilyen ruhadarabokba nem jó belebújni, mivel közvetlenül érintkeznek a bőrünkkel, s bár a nem túl kellemes érintésük megszokható, közelébe sem lesznek annak a puhaságnak, amiért például annak idején kiválasztottuk őt az áruházban.

A legtöbb esetben a problémát a szükségesnél nagyobb mennyiségű mosószer adagolása okozza. Ez durvává teszi a textilt és az anyag idő előtti bekeményedését okozhatja, ami kényelmetlenné teheti a viselését. Ennek pedig rövidtávon az az eredménye, hogy indulunk a boltba újat venni. Tehát: a rossz módszerek felesleges pénzköltéshez vezethetnek, de egy kímélő mosószer alkalmazása kifejezetten ajánlott hozzá. A másik probléma a hőfok. Itt fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen köntösünk is van. Egy Poppy márkájú köntöst elég 30 °C-on mosni, viszont a frottír anyagú a 60 fokot kedveli. Mindig ügyeljünk arra, hogy a ruhadarabot kifordítva mossuk, az öblítőből lehetőleg kevesebbet használjunk, klórozni pedig eleve tilos.

További fontos szempont a víz minősége is. Felejtsük el a kemény, ásványi anyagokban gazdag vizeket, valamint centrifuga helyett érdemes szárítón szárítani. Ez utóbbitól télvíz idején természetesen eltekinthetünk, de ha van lehetőségünk rá, részesítsük ezt előnyben.

Ezt a néhány tanácsot betartva hónapokkal később is érezhetjük a pihe-puha ölelő érzést, ami miatt úgy kedveljük a köntösöket!

Tartalomhoz tartozó címkék: fehérnemű webáruház köntös

Keresés