Menü

Óvjuk, amíg lehet, avagy nem is olyan egyszerű egy melltartó mosása

Óvjuk, amíg lehet, avagy nem is olyan egyszerű egy melltartó mosása Használjunk mosózsákot, alacsony hőfokot, kímélő programot, valamint kerüljük el messziről a gépi szárítást – ezek a legfontosabb alapszabályok, amikor a melltartó mosása a feladat. Ha betartunk néhány szabályt, évekkel is meghosszabbítjuk kedvenc darabunk élettartamát.

 

A melltartó egy nő ruhakollekciójának egyik legfontosabb része – ezt eltérő okokból ugyan, de így gondolják a hölgyek mellett az urak is. A tökéletes melltartót megtalálni nem könnyű, stimmelnie kell méretben, formában, színben, kényelemben, és egy kicsit bele is kell szeretni ahhoz, hogy maximális magabiztossággal viselje annak tulajdonosa. Ha viszont sikerült ilyen darabot találni, általában addig hordja a szerencsés, amíg az megőrzi szép, szinte újszerű állapotát – a szakadt, viseltes, kinyúlt fehérnemű illúzióromboló lehet. A fentiek miatt kiemelkedően fontos, hogyan mossuk ezeket a kényes ruhaneműket, hogy minél tovább megőrizzük őket tökéletességükben. Senki nem szeretné ugyanis, hogy idő előtt kifakuljon, elszürküljön, kiessen belőle a merevítő…

 

A mosózsák a barátod

Először azt kell megvizsgálni, hogy milyen rendszerességgel érdemes mosni a melltartókat. Erre különböző „iskolák” léteznek, de a válasz általában annyi: akkor mossuk, amikor már kényelmetlenné válik a viselése. Ez általánosságban három-négy felvétel után jöhet el, ám természetesen ez a szám attól is függ, mekkora melegben, milyen poros közegben és mekkora igénybevételnek van kitéve az anyaga. Nem ajánlott kimosni minden felvétel után – hacsak nem muszáj –, mert ezzel jelentősen lerövidül az élettartama. A fentiek alól kivételt jelent a sportmelltartó: mivel azt sportoláshoz hordja az ember, jelentős izzadtság kerül rá, így érdemes minden mozgás után átmosni, átöblíteni.

Amikor arra kerül sor, a melltartó mosása lehetőleg külön adagban történjen, és ne a többi ruhával együttvéve. Ha csak egy kis adag jön össze, az sem baj, „feles” programot is indíthatunk. Mielőtt a gépbe kerülnek a melltartók, érdemes összekapcsolni a csatokat, így nem akadnak majd bele a gép alkatrészeibe, és nem sérül meg ez a fontos alkotórész. Ha nem sikerül a külön adagot kivárni, ajánljuk a mosózsák használatát, amellyel szintén külön lehet választani a kényes darabokat a többi, hagyományos ruhánktól. Ha nincs ilyenünk, bármelyik drogériában tudunk venni, de a netről is megrendelhetjük, egyáltalán nem költséges kiegészítő.

 

30 fok, vagy kevesebb

Mindenképpen az alacsony hőfokot ajánljuk a mosáshoz, a hidegebb vízben tovább marad meg az anyag kifogástalan állapota. Amennyiben a kézi mosásra esküszünk, nyugodtan mehet az egész folyamat hideg vízben, mosógép esetén pedig a lehető legalacsonyabb hőfokot javasoljuk, bőven elég a 30 fok is. Ami a vegyszereket illeti: érdemes körbenézni, milyen ajánlások érkeznek a finomabb darabokhoz. Elég a legenyhébb megoldásokat bevetni, a fehérítőt pedig egy életre el kell felejteni.

Még egy tipp: ha szeretnénk sokáig hordani a kedvenc darabunkat, tartsuk távol a gépi szárítás meglehetősen megterhelő folyamatától, inkább várjuk meg, amíg egy darab természetes úton megszárad. Ilyenkor semmiképp se csináljuk azt, hogy a pántját egyetlen csipesszel odaerősítjük a szárítóhoz, és lelógatjuk a melltartót: ezzel természetellenes helyzetbe kerül, és úgy nyúlik meg az anyag, hogy azzal csak ártunk neki. Helyezzük vízszintes felületre, fektessük le szépen, így nedves, elnehezedett állapotában nem terheljük feleslegesen a kényes darabot.

Tartalomhoz tartozó címkék: melltartó

Keresés